Aktualności  
  NIE TYLKO GOŁĘBIE MOGĄ BYĆ PRETEKSTEM DO (...)  
  11 czerwca 2016r. na zaproszenie kolegi Jurka Michalaka grupa przyjaciół spotkała się w Gryfinie na terenie Jego posesji .
W brew pozorom spotkanie to nie miało charakteru czysto hodowlanego, mianowicie Pan Jurek obiecał kiedyś że nauczy nas sztuki naszych dziadów przenoszonej z pokolenia na pokolenie ,(która to wychodzi mu znakomicie).
Więc w piękny czerwcowy sobotni poranek rozpoczęliśmy naukę wyrobów wędliniarskich domowymi metodami pod czujnym okiem kol. Jurka, który zdradził nam swe mistrzowskie tajemnice i wyjaśnił wszelkie niuanse związane z tego typu praktykami.
Myślę że warto jest kultywować tradycję naszych przodków i przekazywać ją z pokolenia na pokolenie w takiej czy innej formie aby przetrwała a następne pokolenia mogły się cieszyć bogactwem smaków kuchni staropolskiej i nie tylko.
Kiedy wyroby trafiły do wędzarni mieliśmy czas na oglądanie gołąbków i dyskusje na tematy hodowlane i klubowe.
Janek Szturmaj zabrał ze sobą kilka młodziaków więc tym samym urozmaicił nam spotkanie, które stało się mini przeglądem gdyż każdy zaprezentowany gołąbek został szczegółowo omówiony.
Było to bardzo ciekawe i pouczające spotkanie na obu płaszczyznach choć tematem przewodnim była „kiełbasa” , która wyszła znakomicie. Jeszcze raz dziękujemy za to spotkanie gospodarzowi do podziękowań dołączają się nasze małżonki, które stwierdziły po naszym powrocie „… ooo naprawdę pojechaliście robić kiełbasę… ”  
Zachęcam wszystkich do tego typu spotkań aby dzielić się swoją wiedzą tą hodowlaną i nie tylko, do kultywowania tego co nasze … i co dobre …
Administrator naszej strony chętnie zamieści tego typu „relacje” jeżeli się spotykacie a na pewno się spotykacie pstryknijcie kilka fotek opiszcie pokrótce swoje wrażenia i spostrzeżenia a następnie podeślijcie do nas a my je opublikujemy . Niech nasza strona ŻYJE !!!
Tomek Kucharski
 
   
  11-06-2016